DANE OGÓLNE
Jednostka organizacyjna Kolegium Medycznego o charakterze badawczo-dydaktycznym.
Katedra Technologii Produktów Kosmetycznych i Farmaceutycznych prowadzi działalność naukową oraz dydaktyczną. Badania prowadzone przez członków Katedry oraz osoby współpracujące obejmują zarówno aspekty naukowe jak i aplikacyjne.
Kierownik Katedry:
dr hab. inż. Zofia Nizioł-Łukaszewska, prof. WSIiZ
e-mail: zniziol@wsiz.edu.pl
Sekretarz Katedry:
e-mail: mzagorska@wsiz.edu.pl
Pracownicy i współpracownicy Katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne obejmujące następujące przedmioty:
- Towaroznawstwo produktów kosmetycznych
- Surowce kosmetyczne
- Receptura kosmetyczna
- Technologia i projektowanie kosmetyków
- Receptura preparatów kosmetycznych
- Biologia z genetyką
- Farmakognozja
- Podstawy fitoterapii
- Przegląd roślin leczniczych
- Surowce roślinne i ich przetwory
- Terapie roślinne
- Metody oceny jakości kosmetyków
- Perfumeria
- Analiza i ocena jakości żywności
- Nutrikosmetyki i suplementy diety
- Seminarium dyplomowe
- Przemysłowa produkcja kosmetyków
- Fizykochemia form i surowców kosmetycznych
- Metody pozyskiwania surowców roślinnych
- Aromaterapia z elementami analizy sensorycznej
- Chemia kosmetyczna
- Biochemia z biofizyką
- Biochemia ogólna i żywności
- Diagnostyka laboratoryjna
- Mikrobiologia
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Żywność modyfikowana genetycznie
- dr hab. inż. Zofia Nizioł-Łukaszewska, prof. WSIiZ
e-mail: znizioł@wsiz.edu.pl dr Magdalena Biesiadecka
e-mail: mbiesiadecka@wsiz.edu.plmgr Martyna Zagórska-Dziok
e-mail: mzagorska@wsiz.edu.pl- mgr Aleksandra Ziemlewska
e-mail: aziemlewska@wsiz.edu.pl - mgr Agnieszka Mokrzyńska
e-mail: amokrzynska@wsiz.edu.pl
- dr hab. inż. Zofia Nizioł-Łukaszewska, prof. WSIiZ
DANE KONTAKTOWE:
Lokalizacja:
Centrum Turystyki i Rekreacji
WSIiZ Kielnarowa, pok. KA 110
Telefon:
17 866 1530 (Kierownik Katedry)
17 866 1415 (Sekretarz Katedry)
KONSULTACJE:
Terminy konsultacji zamieszczone są na stronach poszczególnych nauczycieli akademickich. Lista dostępna w zakładce Pracownicy .