DANE OGÓLNE
Jednostka organizacyjna Kolegium Medycznego o charakterze badawczo-dydaktycznym.
Kierownik Katedry Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej: Prof. dr hab. n. med. Paweł Januszewicz
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: prof.p.januszewicz@gmail.com
Prodziekan Kolegium Medycznego ds. kierunku Dietetyka: mgr Urszula Binduga
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: ubinduga@wsiz.edu.pl
Koordynator ds. praktyk studenckich: mgr Małgorzata Soroń
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: msoron@wsiz.edu.pl
Sekretarz Katedry: lic. Sandra Mika
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: smika@wsiz.edu.pl
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: smika@wsiz.edu.pl
Asystent Prodziekana Kolegium Medycznego ds. kierunku Dietetyka: lic. Sandra Mika
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: smika@wsiz.edu.pl
Konsultacje pracowników Kolegium Medycznego dla studentów Dietetyki w semestrze letnim 2022/23 Pobierz
Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne obejmujące następujące przedmioty:
- Analiza i ocena jakości żywności
- Anatomia człowieka
- Biochemia ogólna i żywności
- Biologia medyczna i genetyka
- Chemia żywności
- Coaching zdrowia
- Diagnostyka laboratoryjna
- Dietetyka pediatryczna i geriatryczna
- Edukacja żywieniowa z elementami zdrowia publicznego
- Ekologia i ochrona środowiska człowieka
- Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym
- Fizjologia człowieka
- Higiena i toksykologia żywności
- Immunologia i alergologia
- Kliniczny zarys chorób
- Lecznictwo uzdrowiskowe
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Nutrigenomika
- Onkodietetyka
- Organizacja pracy zakładów zbiorowego żywienia
- Parazytologia
- Patofizjologia
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Podstawy dietetyki
- Podstawy medycyny sportowej i rekreacyjnej
- Poradnictwo dietetyczne z elementami dietoterapii
- Projektowanie diet
- Statystyka w dietetyce
- Środki dopingujące w sporcie – uwarunkowania prawne i diagnostyczne
- Technologia żywności i technologia gastronomiczna
- Żywienie człowieka zdrowego
- Żywienie kliniczne
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
- Żywienie szpitalne
- Żywienie w chorobach cywilizacyjnych
- Żywność modyfikowana genetycznie
Pracownicy Katedry
Prof. dr hab. n. med. Paweł Januszewicz
mgr Urszula Binduga
mgr Małgorzata Soroń
lic. Sandra Mika
Pracownicy współpracujący z Katedrą
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jabłoński
mjablonski@wsiz.edu.pl
mjablonski@wsiz.edu.pl
dr hab. n. med. Konrad Szychowski, prof. WSIiZ
dr Anna Głowniak-Lipa
dr Andrzej Kiebała
dr hab. inż. Zofia Nizioł-Łukaszewska, prof. WSIiZ
dr Konrad Szocik
mgr Grażyna Kołodziej
gkolodziej@wsiz.edu.pl
mgr Ewa Pietrucha
e.pietrucha@wp.pl
e.pietrucha@wp.pl
mgr inż. Bartosz Skóra
mgr inż. Tomasz Słodziński
DANE KONTAKTOWE:
Lokalizacja: Budynek Hali sportowej, pokój KD 111 Kielnarowa
Telefon: +48 17 866 1497
Adres: Kielnarowa 386, 36-020 Tyczyn
Konsultacje: Terminy konsultacji zamieszczone są na stronach poszczególnych nauczycieli akademickich