Rekrutacja trwa
Rekrutacja trwa
Ocieplenie klimatu, degradacja środowiska i lawina odpadów, zwłaszcza plastiku to wyzwania cywilizacyjne, którym musimy sprostać. Poznanie przyczyn tych problemów, poszukiwanie rozwiązań a następnie ich wdrażanie to jedyna droga, aby w przyszłości możliwe było życie na naszej planecie. Zrównoważony rozwój w gospodarce to kierunek, który przygotuje Cię do wprowadzania potrzebnych zmian niezależnie, czy będziesz pracować w biznesie, administracji czy organizacjach pozarządowych. Dołącz do nas by wspólnie tworzyć zmianę!
CZY WIESZ, ŻE:
Zwiększenie produkcji energii odnawialnej obniży produkcję gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zatrzymania ocieplenia klimatu. Aktualnie 14% produkowanej w świecie energii pochodzi ze źródeł odnawialnych, w przypadku UE jest to ok. 40%, a w przypadku Polski - prawie 20%.
Produkcja żywności metodą przemysłową, która zdecydowanie dominuje, zwiększa emisję gazów cieplarnianych, niszczy glebę, dewastuje bioróżnorodność, zatruwa rzeki i oceany.
Światowa produkcja mięsa wynosi około 320 mln ton rocznie. Chów przemysłowy zwierząt należy do najważniejszych czynników wpływających na zmianę klimatu. Możemy produkować białko roślinne, żywność i mięso w sposób naturalny.
50% tlenu, którym oddychamy, produkuje plankton, który pochłania także dwutlenek węgla, wykorzystując go w procesie fotosyntezy. Właśnie dlatego ocean nazywany jest drugim płucem Ziemi. Tymczasem oceany pochłaniają aż 93% ciepła powstałego wskutek ocieplenia klimatu, a spływające wybetonowanymi rzekami nawozy sztuczne, pestycydy, antybiotyki, odpady przy produkcji żywności są głównym trucicielem oceanów.
Gleba składa się w 45% z minerałów, 25% z wody, 25% z powietrza oraz 5% z materii organicznej. Przez nawozy sztuczne i pestycydy jest niszczona 30 razy szybciej, niż jest w stanie się odrodzić. Aby wytworzyć 1 cm gleby potrzebne jest niemal 100-300 lat co oznacza, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym.
Produkcja żywności generuje około 35% całkowitej emisji gazów cieplarnianych, czyli 18 mld t ekwiwalentu CO2 rocznie.
W procesie hodowli zwierząt emitowany jest głównie metan (CH4) i podtlenek azotu (N2O). Przy czym, CH4 daje 26 razy większy efekt cieplarniany niż CO2 a N2O aż 265 razy większy.
Wskutek stosowania na dużą skalę antybiotyków, w chowie przemysłowym rośnie wśród ludzi lekoodporność. W Polsce dotyczy to 300 do 500 tys. osób rocznie. Przykładowy Amerykanin, konsumując ok. 100 kg/rok mięsa i przetworów, przy okazji „produkuje” 5 t odpadów. One zaś są dobrym środowiskiem do mnożenia się niebezpiecznych szczepów bakteryjnych i wirusów.
75% powierzchni gruntów rolnych, łąk i pastwisk na świecie jest wykorzystywanych do produkcji zwierzęcej i uprawy roślin na pasze. Tymczasem mięso dostarcza tylko 37% potrzebnego białka i 18% energii.
Rocznie hodujemy 60 mld sztuk zwierząt, a ponieważ marnujemy 20% mięsa, czyli 12 mld zwierząt wyrzucamy na śmietnik!
Torfowiska w świecie, w ciągu kilkunastu tysięcy lat zgromadziły 500 mld t węgla, czyli dwa razy więcej niż cała biomasa (lasy, dżungle, itd.). Pochłaniają one gazy cieplarniane, neutralizują zanieczyszczenia i dbają o bioróżnorodność. Świat, niestety osusza torfowiska i w rezultacie zamiast pochłaniać emitują gazy cieplarniane i degradują bioróżnorodność. Np. w Polsce osuszono 1,2 mln ha (85%) torfowisk, które rocznie emitują 34 mln t gazów cieplarnianych.
Aktualnie Polska produkuje 6 razy więcej mięsa w stosunku do powierzchni pól uprawnych niż średnia światowa.
Kierunek posiadający specjalną ścieżkę kształcenia akredytowaną przez ACCA.
WSIiZ jest jedyną uczelnią na podkarpaciu, posiadająca akredytację ACCA.
Kierunek dający możliwość zdobycia branżowych certyfikatów za darmo
Certyfikat : Specjalista ds. jakości:
Odkrywaj możliwości! Zapisz się do grupy na Facebooku
dr hab. inż, prof. WSIiZ
Prezydent WSIiZ. Pomysłodawca, twórca, wieloletni Rektor WSIiZ. Doktor habilitowany nauk technicznych w zakresie termodynamiki stopów (AGH w Krakowie). Autor blisko 100 artykułów, ponad 100 ekspertyz oraz 7 patentów.
dr
Współzałożyciel Instytutu na rzecz Ekorozwoju.
Przez 7 lat członek Rady ds. Środowiska i Zagadnień Społecznych przy Prezesie EBOiR. Uczestnik Szczytów Ziemi – w Rio de Janeiro i w Johannesburg.
Autor lub współautor ponad 200 publikacji i raportów.
dr
Doktor nauk ekonomicznych w zakresie ekonomiki użytkowania przyrody i ochrony środowiska (Ukraina, Lwów).
Ekspert w zakresie zrównoważonego rozwoju i ekonomiki ochrony różnorodności biologicznej.
dr
Adiunkt w Katedrze Zarządzania.
Pełnomocnik Prezydenta ds. Umiędzynarodowienia Uczelni.
dr
Doktor inżynier nauk rolniczych w zakresie agronomii (SGGW w Warszawie).
Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół: ekologii i bioróżnorodności.
Jest ona autorem publikacji naukowych w zakresie nauk rolniczych.
dr
Prezes Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju.
Ekspert, analityk w zakresie ochrony środowiska.
Specjalizuje się w tematyce zrównoważonego transportu, emisji gazów cieplarnianych oraz adaptacji do zmian klimatu i ocenach oddziaływania na środowisko.
Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju, Grupa ERGO Hestia
Absolwent Wydziału Inżynierskiego. Od ponad 28 lat związany z ubezpieczeniami. Od 2016 roku jako Dyrektor odpowiedzialny za Zrównoważony Rozwój, realizuje Strategię Zrównoważonego Rozwoju w Grupie ERGO Hestia. Odpowiada za projekty w zakresie ESG, CSR i Odpowiedzialnego biznesu, w tym politykę środowiskową firmy oraz system zarzadzania środowiskowego.
mgr
Absolwentka studiów Archeologicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim ze specjalizacją Paleobotaniczną. Swoją wiedzę z zakresu nasion pogłębiała na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Katedrze Biologii Roślin i Biotechnologii w obszarze współczesnego nasiennictwa (hodowla nasienna).
Dr hab. Inż., prof. WSIiZ
Eksploatujemy naszą planetę ponad wszelki rozsądek i niszczymy środowisko. Faszerujemy glebę nawozami sztucznymi, wykorzystujemy pestycydy, a w hodowli zwierząt – antybiotyki. Co mamy w rezultacie? Nie tylko rośnie emisja gazów cieplarnianych, ale także niszczymy glebę, dewastujemy bioróżnorodność środowiska, zatruwamy rzeki i oceany, a z naszym zdrowiem jest coraz gorzej. Naukowcy mówią, co trzeba zrobić, aby jednak poradzić sobie z tymi wyzwaniami i zagrożeniami, trzeba mieć wykształconą kadrę.
Właśnie po to uruchomiamy studia I i II stopnia z obszaru Zrównoważonego rozwoju. Mają one przygotować młodych ludzi, żeby podołali wyzwaniom. Młodzi ludzie dobrze widzą zagrożenia. Zdają sobie sprawę, że obecny model cywilizacyjny jest niemożliwy do kontynuowania. Dla dobra ich przyszłości trzeba sobie poradzić z bezrefleksyjnym konsumpcjonizmem. W inny sposób nie ograniczymy zużycia energii, eksploatacji metodami przemysłowymi naszego środowiska. To jest wyzwanie stojące również przed starszym pokoleniem, które do takiego stanu rzeczy doprowadziło. Powinno wreszcie zaangażować się i przemyśleć swój model konsumpcji. Nie ma innej drogi dla lepszego jutra naszych dzieci i wnuków.
Zielone finanse
Dowiesz się czym jest ryzyko klimatyczne w sektorze finansowym, na czym polega zrównoważone inwestowanie i kredytowanie, poznasz także zasady oceny i raportowania ESG.
Zrównoważone łańcuchy dostaw
Zdobędziesz specjalistyczną wiedzę z zakresu logistyki spełniającą oczekiwania rynku, a zarazem w jak najmniejszym stopniu wpływającą na środowisko zgodnie z zasadą społecznej odpowiedzialności biznesu.
Cyfrowa transformacja dla zrównoważonego rozwoju
Zgłębisz dwa najważniejsze wyzwania świata gospodarki, których połącznie kryje największy potencjał biznesowy.
Analityka
IT w biznesie
Wybierz znajomość nowoczesnych technologii, które są motorem napędowym współczesnej gospodarki. Specjalność łączy w sobie idee rozwiązywania problemów społecznych i ekologicznych, ze skutecznym prowadzeniem i zarządzaniem innowacyjnym przedsiębiorstwem, działającym w myśl tzw.’zielonej gospodarki’ – z poszanowaniem zasobów przyrody.
Nowoczesne
zarządzanie w biznesie NOWOŚĆ
Wybierz znajomość nowoczesnych technologii, które są motorem napędowym współczesnej gospodarki. Specjalność łączy w sobie idee rozwiązywania problemów społecznych i ekologicznych, ze skutecznym prowadzeniem i zarządzaniem innowacyjnym przedsiębiorstwem, działającym w myśl tzw.’zielonej gospodarki’ – z poszanowaniem zasobów przyrody.
Dołącz do Dnia Otwartego Online!
Październik 2023
Zarejestruj się TUTAJ
Dołącz do dokumentów kserokopię pokwitowania wpłaty wpisowego (100 zł) i opłaty rekrutacyjnej (85 zł).
Dokumenty złóż osobiście lub wyślij pocztą tradycyjną do Działu Rekrutacji WSIiZ (Rzeszów, ul. Sucharskiego 2, pokój RA8).
* W przypadku rezygnacji przed końcem rekrutacji, na wniosek kandydata przysługuje zwrot wpisowego w wysokości 100 zł.
Wyniki pojawią się w panelu rekrutacyjnym kandydata.