Projekt Akademia Zdrowia 50+
——————————————————————————-
W razie pytań zachęcamy do kontaktu na adres: akademiazdrowia50@wsiz.edu.pl
——————————————————————————
Serdecznie zapraszamy na zajęcia realizowane w ramach projektu „Akademia Zdrowia 50+”!
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania realizuje w okresie od 1.10.2023 r. do 30.06.2025 r. projekt „Akademia Zdrowia 50+” w ramach Programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki II”, który finansowany jest ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki.
Projekt przeznaczony jest zarówno dla kobiet i mężczyzn z województwa podkarpackiego, którzy posiadają przynajmniej 50 lat.
Głównym celem projektu jest popularyzacja nauki i wiedzy wśród osób 50+ z terenu województwa podkarpackiego oraz ukazanie ich przydatności w życiu codziennym, szczególnie w kwestiach związanych ze zdrowiem osób 50+ w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych oraz koncepcji aktywnego starzenia. Osiągnięcie celu nastąpi poprzez realizację cyklu wykładów i warsztatów o charakterze naukowym dla osób 50+, które zostaną przeprowadzone przez specjalistów z dziedzin m.in. biologii, biotechnologii, kosmetologii, psychologii, rozwoju osobistego, dietetyki czy fizjoterapii w terminie do 30.06.2025 r.
Uczestnicy będą mieć możliwość wzięcia udziału w nieodpłatnych wykładach i warsztatach, których tematyka stanowi odpowiedź na potrzeby osób 50+. Wykłady mają charakter otwarty dla wszystkich osób po 50 roku życia. Wykłady będą realizowane w formie hybrydowej (na żywo z jednoczesną transmisją online).
Okres realizacji projektu: 01.10.2023 r. – 30.06.2025 r.
Wartość projektu: 171 920 zł
W okresie trwania projektu zrealizowane będzie 16 wykładów i 16 warsztatów (po 3 lub 14h) z czterech bloków tematycznych. Realizowane będą po 4 wykłady i 4 warsztaty w semestrze, po jednym temacie z każdego bloku tematycznego. W ramach projektu przewidziane są następujące wykłady i warsztaty:
Nazwa wykładu |
Nazwa warsztatu |
Blok I Zdrowie przed wszystkim |
|
Profilaktyka i wczesna diagnostyka schorzeń nowotworowych |
Styl życia a choroby cywilizacyjne – co warto zmienić? |
Choroby cywilizacyjne – przyczyny i profilaktyka |
Samoświadomość i samokontrola we wczesnym wykrywaniu schorzeń (samobadanie piersi, jąder, badania okresowe) |
Zdrowy kręgosłup – lepsza jakość życia. Mechanizmy uszkodzeń segmentu ruchowego i etiopatogeneza dolegliwości bólowych kręgosłupa |
Warsztaty z fizjoterapeutą: „Zdrowy kręgosłup” |
Badania obciążania stóp jako nowoczesna metoda diagnostyki zaburzeń równowagi i ryzyka upadków u osób po 50 r.ż. |
Fizjoprofilaktyka i promocja zdrowia – diagnostyka fizjoterapeutyczna i ocena wad aparatu ruchu. |
Blok II Aktywność 50+ |
|
Nowe spojrzenie na patogenezę choroby Alzheimera |
Trening pamięci i koncentracji uwagi |
A gdyby tak cofnąć swój zegar biologiczny… – znaczenie antyoksydantów w diecie |
Kolagen – funkcje, pozyskiwanie i metody stymulacji własnych komórek do jego produkcji |
Dieta wspomagająca procesy poznawcze – co jeść aby mózg był sprawny i młody |
Ekoprofilaktyka anty-ageing |
Aktywność fizyczna osób 50+ – zalecenia i przeciwwskazania |
Warsztaty z fizjoterapeutą: „Aktywny senior” |
Blok III Zdrowie psychiczne |
|
Poszukiwanie nowych terapii antydepresyjnych i ich skutki działań w męskim układzie rozrodczym |
Jak wzmocnić odporność psychiczną |
Depresja u osób po 50. r.ż. – fakty i mity |
Depresja u osób 50+ – spoosby przeciwdziałania |
Psycholog, psychoterapeuta, psychiatra – kiedy i do kogo zwrócić się o pomoc |
Inteligencja emocjonalna – jak rozumieć siebie i innych oraz budować konstruktywne relacje |
Funkcjonowanie mózgu na różnych etapach życia |
Jak poradzić sobie ze stresem i negatywnymi emocjami |
Blok IV Żywienie ma znaczenie |
|
Nutrigenetyka i nutrigenomika czyli jak dieta wpływa na nasze geny i jak geny wpływają na to co jemy |
Dieta po 50. r.ż. – dietetyczne fakty i mity |
Dietoprofilaktyka: jak ustrzec się przed zachorowaniem na raka? |
Produkty zwiększające odporność |
Suplementacja i farmakoterapia. Interakcja leków z żywnością |
Nie za słodko? – wady i zalety zamienników cukru |
Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności |
Świadomy konsument: czytanie i porównywanie etykiet produktów spożywczych |
Wykłady w semestrze zimowym 2024/2025 odbędą się w następujących terminach:
- 23.10.2024 r.,
- 11.12.2024 r.,
- 15.01.2025 r.,
- 05.02.2025 r.
Zachęcamy do zapoznania się z regulaminem projektu: