Co robić, aby wydłużyć ludzkie życie? Co jeść, ile ćwiczyć, o co dbać i jakie suplementy stosować, aby żyć dłużej? Czy długowieczność, to wydłużenie życia, czy wydłużenie starości? Na te i wiele innych pytań odpowiadali prelegenci trzeciej debaty z cyklu „Dokąd zmierzamy? Naukowe debaty o przyszłości”, która odbyła się 22 maja br.
Nasi prelegenci
Dr hab. Agata Gemzik-Salwach, prof. WSIiZ w Katedrze Ekonomii i Finansów. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół: finansjalizacji, bankowości, nowych regulacji finansowych i ich ekonomicznych skutków, rynku kredytów bankowych i instytucji pożyczkowych. Jest autorką publikacji naukowych oraz raportów badawczych w dziedzinach takich jak: bankowość, zarządzanie finansami i ekonomia.
Prof. dr hab. n.med. Paweł Januszewicz – Kierownik Katedry Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej. Jest autorem ponad 130 publikacji w dziedzinach takich jak: medycyna, fizjologia człowieka, zdrowie publiczne, zarządzanie w służbie zdrowia oraz telemedycyna.
Mgr Agata Ziemiakowicz – psycholog, psychoterapeutka poznawczo-behawioralna w procesie szkolenia w Centrum Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej w Warszawie, wieloletnia managerka projektów międzynarodowych, na co dzień związana z Akademickim Centrum Rozwoju Osobistego i Wsparcia Psychologicznego WSIiZ, wykładowca akademicki.
Mgr Urszula Binduga – asystentka w Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej. Propagatorka zdrowego stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem właściwego odżywiania. Autorka programu specjalności międzykierunkowej: Rozwój osobisty, zdrowie i dobrostan.
Debatę czas zacząć
Na początku debaty pt. “Długowieczność na horyzoncie – jak nauka może wydłużyć ludzkie życie?”, prelegentów i gości przywitał Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej dr hab. Konrad Szocik, prof. WSIiZ, pomysłodawca cyklu debat „Dokąd zmierzamy? Naukowe debaty o przyszłości”.
Uczestnicy debaty mogli obejrzeć fragment wykładu dra Martina Braddocka, który odwiedził WSIiZ w marcu br. i podczas spotkania mówił m.in. o najnowszych osiągnięciach w badaniach nad starzeniem oraz możliwościach jego spowolnienia.
Debatę poprowadziła mgr Wiktoria Sudoł-Kaszuba zadając pytania prelegentom, a następnie moderując dyskusję z publicznością.
Stan psychiczny, ekonomia i zdrowa dieta
Prof. dr hab. n.med. Paweł Januszewicz mówił o długowieczności w kontekście zdrowia psychicznego, szczególnie w grupie młodych ludzi, którzy w obecnych czasach są zagrożeni przez „epidemię samotności”. Długowieczność zależy nie tylko od zdrowego ciała, ale też od zdrowego umysłu! Narastającym problemem w społeczeństwach krajów wysoko uprzemysłowionych jest epidemia samotności, nie tylko u osób starszych, ale też u dzieci i młodzieży. Konsekwencją subiektywnej i obiektywnej samotności są epidemie depresji i zaburzeń lękowych we wszystkich grupach wiekowych – tłumaczył prof. Paweł Januszewicz.
O ekonomicznych aspektach dłuższego życia mówiła dr hab. Agata Gemzik-Salwach, prof. WSIiZ: Długowieczność przekształca strukturę społeczną i gospodarczą, stawiając nowe wyzwania. Z ekonomicznego punktu widzenia kluczowe będą reformy systemów emerytalnych i zdrowotnych, inwestycje w technologie wspierające seniorów oraz nowe modele zatrudnienia. Odpowiednie dostosowanie się do tych zmian może sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi gospodarki i poprawie jakości życia przyszłych pokoleń.
Mgr Agata Ziemiakowicz skupiła się na wyzwaniach biologicznych i konsekwencjach psychologicznych długowieczności: Wraz ze wzrostem długości życia pojawiają się pytania o to, czy tak naprawdę wydłuża się życie, czy wydłuża się starość. Niezmiernie istotna w zderzeniu z długowiecznością jest jakość egzystencji, poczucie sensu, zmiany w tożsamości oraz radzenie sobie z nieuniknionymi stratami: zdrowia, sprawności czy bliskich osób. Kluczowe dla dobrego funkcjonowania psychicznego jest umiejętność adaptacji do tych zmian. Elastyczność psychologiczna tzw. rezyliencja i zdolność do akceptowania nieuchronnych wyzwań i poszukiwanie nowych ról społecznych są fundamentem pozytywnego starzenia się w aspekcie długowieczności.
O tym, jaki wpływ na długość i jakość życia ma odpowiednie odżywianie mówiła mgr Urszula Binduga. Jak wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal, codzienne jedzenie wysoko przetworzonej żywności może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 60%. W Hiszpanii badacze wykazali, że osoby, które każdego dnia spożywały cztery porcje takiego jedzenia, były o 62% bardziej zagrożone przedwczesną śmiercią niż te mające w menu mniej niż dwie porcje. Uczeni francuscy zaś dowiedli, że osoby, które spożywały najwięcej przetworzonej żywności były najbardziej narażone na udar mózgu, zawał i inne choroby układu krążenia. Na liście groźnych dla zdrowia produktów znalazły się m.in chrupiące płatki śniadaniowe, sery, warzywa konserwowe, słone przekąski, kiełbasy, pasztety, dania instant, ciastka, herbatniki i słodzone napoje. Najwyższa pora więc zrobić bilans zysków i strat przyglądając się swoim nawykom żywieniowym” – wyjaśniła mgr Urszula Binduga.
Debacie towarzyszyła żywa dyskusja dotycząca m.in. wpływu mediów czy sztucznej inteligencji na ludzkie życie.