Serdecznie zapraszamy na debatę z cyklu „Dokąd zmierzamy, naukowe debaty o przyszłości”, pod tytułem: „Długowieczność na horyzoncie: Jak nauka może wydłużyć ludzkie życie?”. Wydarzenie odbędzie się 22 maja 2025 roku o godzinie 10.00 w Sali Senatu WSIiZ przy ulicy Sucharskiego 2 w Rzeszowie. 

Podczas wydarzenia prelegentami będą: 
prof. dr hab. n. med. Paweł Januszewicz – Kierownik Katedry Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej. 
dr hab. Agata Gemzik-Salwach, prof. WSIiZ – Profesor w Katedrze Ekonomii i Finansów.
mgr Urszula Binduga – Asystentka w Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej.
mgr Agata Ziemiakowicz – Psycholog, psychoterapeutka poznawczo-behawioralna w procesie szkolenia w Centrum Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej w Warszawie.
 
Debatę poprowadzi mgr Wiktoria Sudoł-Kaszuba.
 
Długowieczność zależy nie tylko od zdrowego ciała, ale też od zdrowego umysłu! Narastającym problemem w społeczeństwach krajów wysoko uprzemysłowionych jest epidemia samotności, nie tylko u osób starszych, ale też u dzieci i młodzieży. Konsekwencją subiektywnej i obiektywnej samotności są epidemie depresji i zaburzeń lękowych we wszystkich grupach wiekowych – tłumaczy prof. dr hab.n.med. Paweł Januszkiewicz.
 

Długowieczność przekształca strukturę społeczną i gospodarczą, stawiając nowe wyzwania. Z ekonomicznego punktu widzenia kluczowe będą reformy systemów emerytalnych i zdrowotnych, inwestycje w technologie wspierające seniorów oraz nowe modele zatrudnienia. Odpowiednie dostosowanie się do tych zmian może sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi gospodarki i poprawie jakości życia przyszłych pokoleń – mówi dr hab. Agata Gemzik-Salwach, prof. WSIiZ.

 
Jak wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal, codzienne jedzenie wysoko przetworzonej żywności może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 60%. W Hiszpanii badacze wykazali, że osoby, które każdego dnia spożywały cztery porcje takiego jedzenia, były o 62% bardziej zagrożone przedwczesną śmiercią, niż te mające w menu mniej niż dwie porcje. Uczeni francuscy zaś dowiedli, że osoby, które spożywały najwięcej przetworzonej żywności były najbardziej narażone na udar mózgu, zawał i inne choroby układu krążenia. Na liście groźnych dla zdrowia produktów znalazły się m.in chrupiące płatki śniadaniowe, sery, warzywa konserwowe, słone przekąski, kiełbasy, pasztety, dania instant, ciastka, herbatniki i słodzone napoje. Najwyższa pora więc zrobić bilans zysków i strat przyglądając się swoim nawykom żywieniowym – opowiada mgr Urszula Binduga.

Długowieczność, czyli zdolność do długiego życia, niesie ze sobą nie tylko wyzwania biologiczne, ale także wiele konsekwencji psychologicznych. Wraz ze wzrostem długości życia pojawiają się pytania o to, czy tak naprawdę wydłuża się życie, czy wydłuża się starość. Niezmiernie istotna w zderzeniu z długowiecznością jest jakość egzystencji, poczucie sensu, zmiany w tożsamości oraz radzenie sobie z nieuniknionymi stratami: zdrowia, sprawności czy bliskich osób. Kluczowe dla dobrego funkcjonowania psychicznego jest umiejętność adaptacji do tych zmian. Elastyczność psychologiczna tzw. rezyliencja i zdolność do akceptowania nieuchronnych wyzwań i poszukiwanie nowych ról społecznych, są fundamentem pozytywnego starzenia się w aspekcie długowieczności – mówi mgr Agata Ziemiakowicz.

Serdecznie zapraszamy do udziału w debacie.