Rozmową z drem hab. prof. WSIiZ Tadeuszem Pomiankiem Green REV Institute rozpoczyna cykl rozmów z osobami eksperckimi pt. “Bezpieczna Żywność”. Rozmowa będzie się koncentrować rolnictwie i systemie żywności i dotyczyć zagrożeń, wyzwań dla klimatu i środowiska, ale również nadziei z tym związanej: czy uda nam się skonstruować przyszłość dla solidarności żywnościowej?
Jak wskazuje raport „Safe and just Earth system boundaries”: Utrata integralności funkcjonalnej ekosystemów rolniczych i miast poniżej bezpiecznej granicy planetarnej zmniejszyłaby produktywność żywności, zdolność ekosystemu do łagodzenia zagrożeń naturalnych, zanieczyszczenia i utraty składników odżywczych oraz zwiększyłaby zależność od szkodliwych pestycydów i produktów biobójczych oraz zdolność do wyboru alternatywnych sposobów użytkowania gruntów. Jednocześnie raport UNEO “What’s cooking” podkreśla, że globalne zapotrzebowanie na białko pochodzenia zwierzęcego wzrasta, a obecny system hodowli zwierząt przyczynia się bezpośrednio do pogłębienia się kryzysu klimatycznego, zanieczyszczenia i utraty bioróżnorodności. Te ustalenia będą punktem wyjścia do pierwszej rozmowy w ramach cyklu „Bezpieczna żywność”.
Rozmowa „O budowaniu solidarności żywnościowej” z profesorem Tadeuszem Pomiankiem
profil Green REV Institute Facebook – ONLINE
15 lutego 2024 r. (czwartek) o godz. 11:00.
Green REV Institute to zielony think tank, watchdog klimatyczny działający dla transformacji systemu żywności. Green REV Institute łączy kropki na mapie praw człowieka, praw zwierząt i klimatu. Założony w 2014 r. włącza dla zmiany systemowej osoby aktywistyczne, buduje współpracę i partnerstwa dla transformacji systemu żywności. Green REV Institute zainicjował i jest operatorem pierwszej rzeczniczej koalicji dla naprawy systemu żywności w Polsce Future Food 4 Climate, organizatorem międzynarodowego wydarzenia European Vegan Summit, producentem reportaży Wegańska Warszawa oraz Posłuchaj Wegańskich Biznesów. W 2023 Green REV Institute wyprodukował trzeci reportaż pt. “Katastrofa na talerzu”, którego premiera odbędzie się w lutym 2024 r. Green REV Institute włącza młode osoby do działań na rzecz naprawy systemu żywności, edukuje i mobilizuje w ramach Green Advocacy Academy.