Na czym polega nowatorska aplikacja dla piekarni? W jaki sposób walczyć z wyrzucaniem żywności do kosza? Tematem dziesiątej edycji Virtual Wednesday Innovation Night będą innowacje w żywności – zero waste oraz new food.

Motywem przewodnim spotkania będą innowacje w szeroko pojętej branży spożywczej, produkcji żywności ekologicznej, zmniejszenie negatywnego wpływu produkcji na środowisko oraz szukanie rozwiązań, które zmniejszą marnowanie żywności” – mówi Wojciech Fiksa, Event Project Manager z Podkarpackiego Centrum Innowacji.

W trakcie 10 edycji Virtual Wednesday Innovation Night jako pierwsza wystąpi Adriana Bałazy, reprezentująca Europejski Instytut Technologii i Innowacji. Prelegentka przedstawi uczestnikom działalność EIT Food oraz wskaże programy wsparcia dla innowacji w żywności. Tematem wystąpienia dr hab. inż. Małgorzaty Wronkowskiej będzie „Innowacyjna aplikacja dla piekarni – narzędzie do walki z marnotrawieniem żywności i stratami energii”, zaś Katarzyna Szpicmacher przybliży uczestnikom temat projektowania w duchu zero waste oraz gospodarki cyrkularnej. Zaprezentuje także skórę Bio2materials, będącą przykładem zrównoważonego i biodegradowalnego materiału.

Na wirtualnej scenie wystąpią również przedstawiciele startupu Maizo, Damian Klocek oraz Paweł Caban. Opowiedzą o skali marnowania żywności w Polsce oraz Unii Europejskiej, a także zaprezentują aplikację pomagającą walczyć z wyrzucaniem żywności do kosza.

Virtual Wednesday Innovation Night to cykliczne spotkania organizowane przez Podkarpackie Centrum Innowacji. Dziesiąta edycja wydarzenia odbędzie się w środę, 27 stycznia 2021 r. o godzinie 17:00. Udział jest bezpłatny, ale wymagana  jest rejestracja zgłoszeń za pośrednictwem platformy GetResponse.