6 października 2025 odbyła się obrona rozprawy doktorskiej mgr Urszuli Bindugi. Rozprawa nosi tytuł „Mechanizm działania ekstraktów z czosnku zwyczajnego (Allium sativum L.) ze szczególnym uwzględnieniem roli substancji polifenolowych i receptora aktywowanego proliferatorami peroksysomów gamma (PPARγ) w warunkach in vitro”.

Rada Naukowa Dyscypliny Nauki Medyczne Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, po raz pierwszy w historii, nadała stopień naukowy doktora w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu, w dyscyplinie nauki medyczne Pani Urszuli Bindudze. 

Promotorem pracy był prof. dr hab. Konrad Szychowski. Recenzentami rozprawy byli dr hab. Anna Grenda, prof. UMLub, dr hab. inż. Tomasz Piechowiak, prof. URz, oraz dr hab. Aleksander Szczurkowski, prof. UJK.

– Przedstawiona praca doktorska stanowi oryginalne i wartościowe opracowanie naukowe, które poszerza krajową i międzynarodową wiedzę w zakresie poszukiwania naturalnych źródeł substancji o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych – powiedział dr hab. inż. Tomasz Piechowiak, prof. URz.

Praca do wglądu znajduje się w Bibliotece Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie, ul. mjr. Henryka Sucharskiego 2, streszczenie rozprawy oraz recenzje zamieszczone są TUTAJ.