Serdecznie zapraszamy na pierwszy wykład w tym roku akademickim w ramach projektu Akademia Zdrowia 50+. Spotkanie pt. „Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności” odbędzie się 23 października 2024 r. o godz. 17.00 w auli głównej im. prof. Jerzego Chłopeckiego w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie przy ul. Sucharskiego 2.
Akademia Zdrowia 50+ to cykl wykładów i warsztatów o tematyce prozdrowotnej. Projekt jest kierowany do wszystkich osób powyżej 50 roku życia. Celem projektu jest popularyzacja nauki oraz ukazanie jej przydatności w życiu codziennym w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych oraz koncepcji aktywnego starzenia. Projekt Akademia Zdrowia 50+ jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.
Wykład poprowadzi mgr Urszula Binduga doktorantka Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Asystentka w Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej WSIiZ, współpracowniczka Biura Zrównoważonego Rozwoju, nauczyciel akademicki na kierunkach Dietetyka, Fizjoterapia, Kosmetologia. Jej główne zainteresowania to coaching zdrowia, edukacja żywieniowa, psychodietetyka
Możliwe jest uczestnictwo na żywo lub online – prosimy wówczas o wypełnienie i przesłanie formularza dostępnego na stronie do dnia 23 października 2024 r. do godz. 12.00. W odpowiedzi prześlemy link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres email.
Wykład poświęcony będzie roli dodatków do żywności, które powszechnie występują w produktach spożywczych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku to składniki, które codziennie pojawiają się na wielu stołach, ale czy naprawdę wiemy, jak wpływają na nasze zdrowie? Omówimy ich funkcje, mechanizmy działania oraz aktualne przepisy regulujące ich stosowanie. Zastanowimy się również, jak świadomie dokonywać wyborów konsumenckich, unikając potencjalnie szkodliwych składników. To wiedza nie tylko dla pasjonatów zdrowego stylu życia, ale dla każdego, kto chce z większą pewnością podejmować codzienne decyzje żywieniowe.
Podczas wykładu dowiecie się Państwo:
– jak żywność wpływa na nasze samopoczucie
– jakie produkty nie sprzyjają prowadzeniu zdrowego trybu życia
– co warto zmienić w codziennej diecie i jakie będą tego skutki.
Mgr Urszula Binduga jest znana i ceniona przez słuchaczy Akademii 50+, dla których w przeszłości przeprowadziła warsztaty m.in. z analizy składu masy ciała, redukcji stresu, analizy etykiet produktów spożywczych, czy zamienników cukru lub cieszących się dużym zainteresowaniem wykładów np. „Post krótkotrwały”, „Tabletka cud – fakty i mity na temat suplementów diety”, „Wpływ opakowań na jakość zdrowotną żywności”, „Od tłuszczu nie przytyjesz, ale od TAKICH złych nawyków tak – wybrane złe zachowania i wybory żywieniowe”.
Dorobek naukowy Prelegentki:
- Pietryka-Michałowska E., Jędrych M., Rogala U., Effects of selected dietary factors and physical activity on the prevalence of overweight and obesity in the town population (Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych i aktywności fizycznej na występowanie nadwagi i otyłości w populacji miejskiej). Chapter XXII [w:]Public health and research; red.Leszek Wdowiak, Wacław Kruk, Monika Binkowska-Bury, wyd. NeuroCentrum, Lublin 2009, s. 279-290;
- Jędrych M., Rogala U., The awareness of some chosen lifestyle factors on the health condition of contemporary young people on the example of secondary school students (Świadomość wpływu wybranych czynników stylu życia na stan zdrowia współczesnej młodzieży na przykładzie uczniów szkół ponadgimnazjalnych). Chapter X [w:]Wellness and success; red. Józef Bergier, wyd. NeuroCentrum, Lublin 2009, s. 139-152;
- Binduga, U., & Stawecka-Wiatrowska, A. (2012). Wpływ stanów emocjonalnych na relacje z rodziną u osób z nieswoistymi zapaleniami jelit, 122(1) : 7-12
- Szychowski, K. A., Leja, M. L., Kaminskyy, D. V., Binduga, U. , Pinyazhko, R., Lesyk, R. B., & Gmiński, J. (2017). Study of novel anticancer 4-thiazolidinone derivatives. Chemico-Biological Interactions, 262, 46-56.
- Szychowski, K. A., Rybczynska-Tkaczyk, K., Gawel-Beben, K., Swieca, M., Karas, M., Jakuczyk, A., Binduga U. & Gminski, J. (2018). Characterization of active compounds of different garlic (Allium sativum L.) cultivars. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 68(1).
- Bar, M., Binduga, U., & Szychowski, K. A. (2022). Methods of isolation of active substances from garlic (Allium sativum L.) and its impact on the composition and biological properties of garlic extracts. Antioxidants, 11(7), 1345.
- Prelegentka TEDx Rzeszów CoundDown – 12.2023 – wystąpienie „Czy zioło może dużo?”
- Balanda, O., Januszewicz, P., Binduga, U. Mikroplastik powoli zabija nas od środka!
Projekt jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.