W czasopiśmie naukowym „Molecules” ukazały się dwa artykuły przygotowane przez pracowników Katedry Technologii Produktów Kosmetycznych i Farmaceutycznych WSIiZ. Artykuły są rezultatem badań naukowych prowadzonych w Katedrze, każdy z nich ma 140 punktów.

Liście jeżyny, borówki czarnej, porzeczki czarnej i poziomki uważane są za agroodpady przemysłu jagodowego, ale mogą być użyteczne w przemyśle kosmetycznym, ze względu na wysoką zawartość substancji bioaktywnych. Ilośc tych związków może się zwiększyć w wyniku procesu fermentacji przeprowadzanego przez mikroorganizmy. W artykule przedstawione zostały wyniki dotyczące m.in. właściwości antyoksydacyjnych i przeciwstarzeniowych ekstraktów z liści jeżyny, borówki czarnej, porzeczki czarnej i poziomki oraz ich fermentów, do wytworzenia których użyto grzyba herbacianego – kombuchy. Uzyskane wyniki sugerują, iż fermenty z liści owoców posiadają wiele cennych właściwości, które czynią je idealnymi potencjalnymi składnikami naturalnych kosmetyków.

 

Wiele kosmetyków zawiera w swoim składzie barwniki syntetyczne, które mogą wykazywać niekorzystne działanie na skórę. Z tego względu poszukiwane są zamienniki pochodzenia naturalnego, które będą bezpieczniejsze dla zdrowia. W artykule opisane zostały ekstrakty z roślin, które wykazały właściwości barwiące: mak polny, granat właściwy, klitoria ternateńska, krokosz barwierski i gomfrena kulista. Ponadto rośliny te odznaczają się działaniem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwstarzeniowym, a także nawilżającym i chroniącym przed promieniowaniem UV. Z tego względu badane rośliny mogą z powodzeniem zostać użyte jako barwniki w kosmetykach, a jednocześnie wzbogacić je w substancje bioaktywne mające pozytywny wpływ na skórę.