Dr n. med. Urszula Binduga wzięła udział w roli mówcy w panelu eksperckim “Edukacja żywnościowa w kontekście klimatu i środowiska” podczas IV Forum Bezpiecznej Żywności. Spotkanie odbyło się 27 października 2025 r. w Sejmie Rzeczypospolitej Polskiej.

Forum organizowane jest przez Green REV Institute we współpracy z Biurem Posłanki Doroty Olko oraz Federacją Bezpieczna Żywność. Stanowi wyjątkową przestrzeń do debaty o bezpieczeństwie żywności, zdrowiu publicznym, prawach człowieka oraz odpowiedzialności klimatycznej.

Partnerem IV Forum Bezpiecznej Żywności był European Climate Pact.

Podczas Forum spotkali się eksperci, decydenci, przedstawiciele organizacji społecznych, nauki i biznesu, by wspólnie wypracować rekomendacje dla polityki żywnościowej w Polsce i Unii Europejskiej.

Jednym z prelegentów forum była dr n. med. Urszula Binduga, z Katedry Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej WSIiZ. Doktor Binduga uczestniczyła w panelu eksperckim “Edukacja żywnościowa w kontekście klimatu i środowiska”. Mówiła o konieczności angażowania się uczelni wyższych w edukację klimatyczną i zdrowotną. Mówiła o znaczeniu takiej edukacji na poziomie nie tylko akademickim, na przykładzie rozwiązań wypracowanych w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

IV Forum Bezpiecznej Żywności.