Gościem grudniowej „Rektorskiej kawy z absolwentem” był Michał Mucha – absolwent kierunku Zarządzanie. Aktualnie pełni funkcję dyrektora w firmie TYWENT Fabryka wentylatorów. Współpracuje z władzami lokalnymi i stowarzyszeniami oraz działa na rzecz lokalnej społeczności.
Na spotkaniu z Rektorem WSIiZ dr hab. Andrzejem Rozmusem, prof. WSIiZ, oraz Prorektor ds. Nauczania dr Barbarą Przywarą, Michał Mucha opowiadał o perspektywach w swojej branży.
Od 4 lat pracuję na stanowisku dyrektora w Fabryce Urządzeń wentylacyjnych TYWENT w Tyczynie. Moimi głównymi zadaniami są poprawa organizacji, optymalizacja procesów i poprawa zarządzania w całym przedsiębiorstwie, unowocześnienie zakładu produkcyjnego, w tym modernizacja maszyn i budynków. Nie tylko realizuję strategię przedsiębiorstwa, ale w znacznej części biorę udział w tworzeniu jej. Obecnie moje kompetencje są bardzo szerokie, planuję i zarządzam realizacją inwestycji, kształtuję politykę cenową, zajmuję się kwestiami personalnymi, biorę udział w rozwijaniu produktów i technologii – mówi Michał Mucha.
Na stan i wielkość branży wentylacyjnej w największym stopniu wpływa liczba nowych inwestycji budowlanych i modernizacji przemysłowych w Polsce, ale to nie jedyne branże, które potrzebują wentylacji. Firma TYWENT dostarcza produkty używane na liniach produkcyjnych, halach, szklarniach, specjalistyczne wentylatory przeciwwybuchowe używane w kopalniach czy stacjach ładowania.
Dostarczamy wentylatory również do bardziej powszechnych zastosowań, jak wentylatory do okapów do restauracji i food trucków, czy wentylatory transportowe dla tartaków. Dawniej dużą część naszych odbiorców stanowili rolnicy z okolic naszego regionu, ale liczba funkcjonujących rolników zmniejsza się. Rynek zmienia się, ale jego istnienie nie jest zagrożone, również dzięki niektórym przepisom wskazującym na konieczność stosowania wentylacji. Dodatkowo ludzie zwracają uwagę na to czym oddychają, a dobra wentylacja jest tu oczywistym wyborem. Nasza firma może pochwalić się bardzo długą, bo ponad 50-letnią obecnością na polskim rynku. Przez te lata zyskaliśmy opinię producenta wysokiej jakości, niezawodnych produktów, a znaczna część naszych klientów dociera do nas z polecenia od zadowolonych użytkowników – dodaje gość „Rektorskiej kawy”.
Michał Mucha jest absolwentem kierunku Zarządzania na specjalizacji Logistyka i innowacje w zarządzaniu produkcją. Podczas spotkania podkreślał, jak duże znaczenie miał wybór tego kierunku oraz praca z wysoko wykwalifikowaną kadrą.
Zdecydowałem się na studia ze względu na potrzebę zdobycia wiedzy teoretycznej w zakresie zarządzania. Od zawsze zgadzam się z tym, że nie warto wyważać otwartych drzwi i zamiast przez lata uczyć się na własnych błędach, postanowiłem zdobyć wiedzę ucząc się na błędach i doświadczeniach innych. Zrealizowana specjalność „Logistyka i innowacje w zarządzaniu produkcją” pokazała mi nowe spojrzenie na procesy w mojej firmie. W tym miejscu chcę zwrócić uwagę i docenić nauczycieli-praktyków pracujących we WSIiZ, stanowiło to dla mnie największą wartość, kiedy doświadczeni praktycy przekazywali wiedzę akademicką. Studia we WSIiZ pokazały mi wiele możliwości oraz międzynarodowych spojrzeń na cały kontekst zarządzania. Zdobywaną wiedzę i prawidłowe wzorce mogłem często od razu wykorzystywać i wdrażać w przedsiębiorstwie. Obroniłem pracę magisterską na temat optymalizacji gospodarki magazynowej, którą wprowadzam do przedsiębiorstwa. Dodatkowo, studia jeszcze bardziej pobudziły moją ciekawość w zakresie zarządzania, w konsekwencji czego od października br. zacząłem studia podyplomowe na kierunku Master of Business Administration – mówi Michał Mucha.
Rektorska kawa z absolwentem – to spotkania absolwentów WSIiZ z Władzami Rektorskimi, które mają na celu podtrzymywanie więzi, współpracę w wielu wspólnych obszarach, tj. loże biznesu, warsztaty dla studentów, praktyki studenckie, projekty oraz współprace biznesowe, a także rozwijanie działalności Klubu Absolwenta.
Zdjęcia: Mariusz Guzek WSIiZ