Adiunkt w Katedrze Technologii Produktów Kosmetycznych i Farmaceutycznych.
Zatrudniona w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania od 2019 roku.
Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki farmaceutyczne. Z wyróżnieniem obroniła rozprawę doktorską pt. „Ekstrakty roślinne i ich fermenty – analiza fitochemiczna oraz ocena potencjału biologicznego pod kątem zastosowania w kosmetologii i dermatologii” (Collegium Pharmaceuticum, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, rok 2025). Magister Chemii Środków Bioaktywnych i Kosmetyków (Wydział Chemii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, rok 2017). Absolwentka Studiów Podyplomowych na kierunku Badania kliniczne produktów leczniczych (Uniwersytet Jagielloński, rok 2019). Zdobywała doświadczenie zawodowe na stanowisku Analityka ds. Kontroli Jakości w firmach Olimp Laboratories Sp. z o.o. oraz Bioton S.A., gdzie przeprowadzała analizy produktów farmaceutycznych, wykorzystując zarówno metody klasyczne, jak i instrumentalne.
Jej zainteresowania naukowe dotyczą właściwości surowców roślinnych pod kątem zastosowania w preparatach kosmetycznych. Prowadzone przez nią badania koncentrują się na analizie fitochemicznej oraz ocenie potencjału biologicznego ekstraktów roślinnych i fermentów uzyskiwanych za pomocą grzyba herbacianego kombucha.
Aktywnie uczestniczy w projektach badawczych finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W latach 2021–2022 była zaangażowana w realizację projektów finansowanych przez Podkarpackie Centrum Innowacji, dotyczących opracowania innowacyjnej serii emulsji ciekłokrystalicznych zawierających micelarny ekstrakt z owoców derenia oraz stworzenia naturalnych kosmetyków bazujących na kompleksie synbiotycznym pozyskanym w procesie fermentacji przy użyciu grzyba herbacianego Kombucha. W 2023 roku, we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Technicznego w Berlinie oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, uzyskała finansowanie na międzynarodowy projekt badawczy, którego celem była charakterystyka właściwości antyoksydacyjnych i chemoprewencyjnych polskich miodów odmianowych z wykorzystaniem modeli trawienia i absorpcji w przewodzie pokarmowym. Projekt ten został sfinansowany przez Narodowe Centrum Nauki.
Jest współautorką opatentowanych wynalazków, m.in.: „Sposób otrzymywania micelarnego ekstraktu z suszonych owoców derenia jadalnego” (2021 r.), „Ciekłokrystaliczna emulsja kosmetyczna do pielęgnacji skóry zawierająca micelarny ekstrakt z derenia jadalnego” (2021 r.), „Sposób ekstrakcji substancji aktywnych zawartych w korzeniu żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale)” (2022 r.); oraz „Bezolejowa kompozycja kosmetyczna przeznaczona do mycia lub pielęgnacji skóry twarzy zawierająca ekstrakt i ferment z topinamburu” (2022 r.).
Prywatnie miłośniczka aktywnego spędzania wolnego czasu, wędrówek górskich oraz jazdy na rowerze.
Prowadzone przedmioty:
Chemia kosmetyczna, Receptura kosmetyczna, Surowce kosmetyczne.
Materiały dla studentów dostępne są na platformie Moodle.
Blog Naukowy Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania, pt. „Jaki wpływ na nasze organizmy wywiera światło?”, 2020.
Audycja radiowa w Trójce pt. „Światło Słoneczne – Jeden z leków natury”, 2024.
Audycja radiowa w Polskim Radiu Rzeszów nt. Właściwości derenia jadalnego oraz jego zastosowania w przemyśle kosmetycznym, 2024.

DANE KONTAKTOWE
dr n. farm. Aleksandra Ziemlewska
Katedra Technologii Produktów Kosmetycznych i Farmaceutycznych
e-mail: aziemlewska@wsiz.edu.pl
36-020 Tyczyn, Kielnarowa 386a,
p. KA110
KONSULTACJE
-
dla studentów studiów stacjonarnych: środa: 14:15 – 15:00 p. KA110
- dla studentów studiów niestacjonarnych:
12.10.2025r godz: 17:00-17:45 sala: KA110
15.11.2025r godz: 13:45-14:30 sala: KA110
14.12.2025r godz: 14:30-15:15 sala: KA110
24.01.2026r godz: 11:30-12:15 sala: KA110
07.02.2026r godz: 11:30-12:15 sala: KA110