5 czerwca w Warszawie odbył się Kongres „Miasta dla Suwerenności Żywnościowej”.  Podczas wydarzenia jednym z panelistów był dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ. 

Uczestniczyłem w czwartym ostatnim panelu „Żywność a zdrowie publiczne”. Wszyscy uczestnicy podkreślali, jak ważne dla kondycji społeczeństwa jest jakość żywności. W swoim wystąpieniu zaproponowałem jak najszybsze uruchomienie (może na początek przez samorządy dużych miast), zielonych zamówień, które zabezpieczą dobrej jakości żywność w przedszkolach, szkołach, szpitalach. Dodałem, że budżet państwa powinien dofinansować tego typu przedsięwzięcia. Miałoby ono wiele pozytywnych skutków. Po pierwsze, jeśli przetworzona żywność szczególnie szkodzi młodym osobom, to od nich trzeba zacząć zmiany naszej diety. Jeśli w Polsce marginalna jest skala produkcji ekologicznej żywności, to jest też sposób, żeby stworzyć rynek tego typu produktów – powiedział prof. Tadeusz Pomianek.  

W czasie wystąpienia podkreślałem również znaczenie sieci ekobazarów w miastach. To kolejna szansa, aby każdy z mieszkańców miasta miał źródło zaopatrzenia w nieprzetworzoną albo mało przetworzoną, zdrową żywność. I podkreśliłem, że szczególnie dobrym przykładem jak to praktycznie można wprowadzić w życie, jest miasto Wiedeń – dodał. 

W kongresie brały udział także dr Małgorzata Gosek, Prorektorka ds. Innowacji i Zrównoważonego Rozwoju oraz dr Karolina Palimąka, Dyrektorka Biura Zrównoważonego Rozwoju WSIiZ. 

Kongres „Miasta dla Suwerenności Żywnościowej” był okazją do spotkania i dyskusji przedstawicieli samorządowców, rolników, ekspertów, a także działaczy społecznych pracujących nad przyszłością lokalnych systemów żywnościowych. 

Podczas czterech paneli „Miejskie polityki żywnościowe”, „Dobre, bo polskie”, „Produkcja żywności i łańcuchy dostaw” oraz „Żywność a zdrowie publiczne” uczestnicy rozmawiali m. in. o potrzebie wdrożenia miejskich polityk żywnościowych, w tym zielonych zamówień publicznych, skracania łańcuchów dostaw w obliczu kryzysu klimatycznego i ekonomicznego, rozwoju rolnictwa miejskiego, wpływie przemysłowej produkcji żywności na zdrowie człowieka i roli polityk miejskich w poprawie jakości diety i co za tym idzie, zdrowia mieszkańców. 

Kongres był okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania współpracy między osobami i organizacjami, którym zależy na działaniu na rzecz środowiska i klimatu oraz zdrowia człowieka.