Serdecznie zapraszamy na najnowszy wykład w ramach projektu Akademia Zdrowia 50+. Spotkanie pt. „Dieta wspomagająca procesy poznawcze – co jeść aby mózg był sprawny i młody” odbędzie się 2 kwietnia br. o godzinie 17.00 w auli głównej im. prof. Jerzego Chłopeckiego w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Akademia Zdrowia 50+ to cykl wykładów i warsztatów o tematyce prozdrowotnej. Projekt jest kierowany do wszystkich osób powyżej 50 roku życia. Celem projektu jest popularyzacja nauki oraz ukazanie jej przydatności w życiu codziennym w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych oraz koncepcji aktywnego starzenia. Projekt Akademia Zdrowia 50+ jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.

Wykład poprowadzi Konrad Szychowski – profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki medyczne. Tytuł został nadany przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2025 r. Doktor nauk biologicznych w zakresie biologii, magister Biotechnologii w specjalności biotechnologia molekularna, magister inżynier Zootechniki o specjalności Hodowla Zwierząt, licencjat biologii stosowanej, a także absolwent studiów podyplomowych z biologii molekularnej, studium przygotowania pedagogicznego. Kierownik Katedry Biotechnologii i Biologii Komórki i Przewodniczący Rady Naukowej Dyscypliny Nauk Medycznych, którego główne zainteresowania dotyczą neurobiologii, neurotoksykologii oraz wpływu substancji endokrynnie czynnych na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Możliwe jest uczestnictwo na żywo lub online – prosimy wówczas o wypełnienie i przesłanie formularza dostępnego na stronie do dnia 02.04.2025 do godz. 12.00. W odpowiedzi prześlemy link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres email.

Współczesne społeczeństwa charakteryzują się wydłużoną przewidywaną długością życia, co zwiększa znaczenie utrzymania sprawności poznawczej w starszym wieku. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego jest kluczowe dla zachowania pamięci, koncentracji i zdolności poznawczych. Podczas wykładu omówione zostaną składniki diety wspierające funkcje mózgu, rola tłuszczów w neuroprotekcji oraz wpływ mikrobioty jelitowej na samopoczucie i zdolności poznawcze. Przedstawione zostaną także zalecenia dotyczące produktów korzystnych dla mózgu oraz tych, których należy unikać. Ponadto, omówione zostaną nawyki żywieniowe mogące sprzyjać utrzymaniu sprawności intelektualnej w starszym wieku.

Podczas wykładu dowiecie się Państwo:

  • Co wspiera pamięć, koncentrację i procesy poznawcze
  • Jak tłuszcze wpływają na neurony
  • Czy jelita można nazwać drugim mózgiem
  • Jakie nawyki warto zmienić aby nie ograniczać sprawności mózgu.

DOROBEK NAUKOWY PRELEGENTA:

Prof. Konrad Szychowski jest autorem ponad 165 recenzji naukowych dla renomowanych czasopism naukowych. Ponadto jest edytorem w czasopiśmie Oxygen (grupa wydawnicza MDPI) oraz edytorem specjalnym w czasopiśmie Applied Sciences. Był kierownikiem projektów naukowych, takich jak: „Peptyd elastynopochodny VGVAPG jako transporter leków cytostatycznych do komórek nowotworowych” (finansowany przez Podkarpackie Centrum Innowacji, 02.2021 – 07.2021) oraz “Mechanizm działania triklosanu w neuronach kory mózgowej myszy” (finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, 2015-2017).

Ponadto brał udział w projektach: „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Opolskiego” finansowanego w ramach środków Unii Europejskiej; „Warsztaty z Biochemii” finansowanego w ramach Adamed SmartUp Academy; „Rola receptorów estrogenowych, węglowodorów aromatycznych oraz PPAR gamma w mechanizmie działania związków endokrynnie czynnych w neuronach myszy” finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki. Były kierownik i wykonawca licznych projektów wewnętrznych Wyższej Szkoły Informatyki
i Zarządzania.

Odbył krajowe i zagraniczne staże naukowe w Katedrze Biologii Molekularnej, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego Jedności, w Instytucie Farmakologii Polskiej Akademii Nauk w Krakowie, Zakład Eksperymentalnej Neuroendokrynologii, w zakładzie Anatomii Porównawczej Kręgowców, Instytutu Biologii, Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, w Instytucie Gustave Roussy (Cancer Campus) w Villejuif (Francja), gdzie otrzymał stypendium rządu francuskiego; w Katedrze Farmacji, Chemii Organicznej i Bioorganicznej Lwowskiego Uniwersytetu Medycznego, w Katedrze Farmakologii Lwowskiego Uniwersytetu Medycznego (Ukraina).

Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Farmakologicznego, Polskiego Towarzystwa Biologii Rozrodu oraz Neurotoxicity Society.

PROJEKTY BADAWCZE: „Wpływ peptydu VGVAPG na proces różnicowania i starzenie komórkowe w ludzkich liniach komórkowych” – okres realizacji 2021-2025.

WYBRANE UZYSKANE GRANTY NA REALIZACJĘ PROJEKTÓW:

  • „Ocena wykorzystania nanocząsteczek srebra w terapii przeciwko komórkom nowotworowym mózgu in vitro” – czas realizacja 2022-2023
  • „Pozyskanie substancji bioaktywnych z Inonotus obliquus w formie możliwej do zastosowania we wzbogaceniu żywności” – czas luty 2022 – lipiec 2022.

WYBRANE ARTYKUŁY NAUKOWE:

Projekt jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.