W jaki sposób jedzenie wpływa na pracę mózgu? Co jeść, aby jak najdłużej utrzymać szare komórki w dobrej formie? Czy czekolada to dobry pomysł na przekąskę podczas nauki? Między innymi z takimi pytaniami zmierzyli się uczestnicy warsztatów „Jak i co jeść, aby nasz mózg dawał z siebie 110%” zorganizowanych 10 maja br. przez Akademickie Centrum Rozwoju Osobistego i Psychoterapii WSIiZ.
Podczas warsztatów studenci poznali listę składników rekomendowanych dla osób, które chcą poprawić swoja koncentrację. Dowiedzieli się również, co powinny włączyć do swojej diety osoby, którym dokucza stres.
Wiele mówi się o tym, jak dieta wpływa na pracę układu krwionośnego, wątroby, czy nerek natomiast pomija się kwestię, jaką jest odżywianie mózgu. Tymczasem mózg to prawdziwe centrum dowodzenia w którym zlokalizowane są ośrodki zarządzające większością procesów życiowych – mówi Agnieszka Momora, dietetyk kliniczny w Poradni Dietetycznej w Centrum Medyczne Medyk w Rzeszowie i asystent naukowo – badawczy na Wydziale Medycznym w Katedrze Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych na kierunku Dietetyka. Podczas warsztatów studenci dowiedzieli się, jak dieta przekłada się na sprawność umysłową oraz na nasze emocje. Ponadto nabyli umiejętność komponowania posiłków tak, aby nasz mózg pracował na najwyższych obrotach – dodaje.
Kolejne warsztaty w Akademickim Centrum Rozwoju Osobistego i Psychoterapii odbędą się w dniach 3-9 czerwca br. Szczegóły dostępne wkrótce m.in. na fanpage Centrum.