Carving to inaczej sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Obecnie za kolebkę światowego carvingu uznawana jest Tajlandia. Do tworzenia finezyjnych kompozycji wykorzystuje się zazwyczaj egzotyczne owoce (arbuzy, melony, papaja, ananas), a także warzywa (rzodkiew, buraki, rzepa, kabaczki, seler i kalarepa) i odpowiedni nożyk. Powstałe rzeźby najczęściej mają charakter przestrzenny i stanowią prawdziwe dzieła sztuki, a jedynym ograniczeniem w przypadku carvingu jest wyobraźnia twórcy. Rzeźbione kompozycje z owoców i warzyw idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesel, bankietów i innych imprez okolicznościowych. Coraz częściej znajdują również zastosowanie we wszelkich działaniach promocyjnych.
Katedra Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych zaprasza studentów kierunku Dietetyka na bezpłatne warsztaty z carvingu, które odbędą się 14 kwietnia 2016 roku o godzinie 10.30 w Tabernie pod Sosnami w Kielnarowej. Warsztaty prowadzone będą przez uczniów szkoły partnerskiej kierunku Dietetyka, tj. Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu. Celem przedsięwzięcia jest możliwość integracji, wzajemnego uczenia się i wymiany cennych doświadczeń.