10 września 2025 r., Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie,
Centrum Edukacji Międzynarodowej, Kielnarowa 386A
Druga edycja Debaty ma na celu przede wszystkim stworzenie przestrzeni do otwartego dialogu i wspólnego poszukiwania rozwiązań wobec najpilniejszych wyzwań związanych z przyszłością planety, koncentrując szczególną uwagę na systemie produkcji żywności.
W ramach trzech sesji eksperckich przedstawiciele różnych środowisk – młodzi ludzie, naukowcy, politycy, samorządowcy oraz reprezentanci firm – podejmą próbę zdefiniowania priorytetowych działań niezbędnych do ochrony różnorodności biologicznej, zdrowia publicznego i klimatu. Szczególna uwaga zostanie poświęcona ścisłym powiązaniom między rolnictwem a zmianami klimatycznymi, a także możliwościom transformacji systemu żywnościowego w kierunku zrównoważonego rozwoju.
Co więcej, celem debaty jest wypracowanie konkretnych postulatów i propozycji, które mogą przyczynić się do budowania bezpieczniejszej i bardziej sprawiedliwej przyszłości dla obecnych i przyszłych pokoleń.
W tej edycji wydarzenie zostało połączone z Ogólnopolską Konferencją Naukową, w trakcie której prezentowane będą rezultaty projektu „Program przebudowy rolnictwa w kierunku zmian strukturalnych i zasad zrównoważonego rozwoju” (Nauka dla Społeczeństwa MNiSW).
PROGRAM RAMOWY
Otwarcie debaty
dr hab. Andrzej Rozmus
Rektor Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Wystąpienie wprowadzające – raport otwarcia
OPIEKUN MERYTORYCZNY:
dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ
W tej części będą przedstawione kluczowe zagrożenia dla środowiska i człowieka oraz negatywne czynniki wpływające na zmiany klimatu. Zostanie wykazane, że szczególnie destrukcyjny jest system produkcji żywności oparty o uprawy monokulturowe i chów klatkowy. Będą opisane skutki sprzężenia zwrotnego między uprawami monokulturowymi a ociepleniem klimatu. Utrata różnorodności biologicznej, będąca skutkiem intensywnego rolnictwa, dodatkowo osłabia zdolność ekosystemów do regeneracji i adaptacji. W konsekwencji zostaną przedstawione konieczne kierunki transformacji systemu produkcji i konsumpcji żywności, zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju. Swoistym podsumowaniem będzie wykazanie, że rzeczywiste koszty produkcji systemem przemysłowym są wielokrotnie większe niż w symbiozie z przyrodą.
WPROWADZENIE:
dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ
Prezydent Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania
w Rzeszowie
DEBATA MIĘDZY UCZESTNIKAMI PANELU
Lorem Ipsum
Lorem Ipsum
OPIEKUN MERYTORYCZNY:
dr Wojciech Misiąg, prof. WSIiZ
W ramach sesji przewidziano wystąpienie wprowadzające odnośnie rezultatów projektu „Program przebudowy rolnictwa w kierunku zmian strukturalnych i zasad zrównoważonego rozwoju” (Nauka dla Społeczeństwa MNiSW), w którym zostaną przedstawione założenia kompleksowego programu przebudowy rolnictwa i obszarów wiejskich, w kierunku zmian strukturalnych i zasad zrównoważonego rozwoju. W dalszej części przewidziano miejsce na dyskusję w ramach omawianych zagadnień z perspektywy rozwoju obszarów wiejskich.
WPROWADZENIE
dr Wojciech Misiąg, prof. WSIiZ
Dyrektor Generalny Instytutu Badań i Analiz Finansowych WSIiZ w Rzeszowie
DEBATA MIĘDZY UCZESTNIKAMI PANELU
Lorem Ipsum
Lorem Ipsum
OPIEKUN MERYTORYCZNY:
dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW
Przemysłowa produkcja żywności wpływa na ocieplenie klimatu i degradację środowiska, które rodzi żywność słabej jakości, co w konsekwencji wpływa na zdrowie człowieka. Te właśnie relacje między systemem produkcji żywności a zdrowiem człowieka będą tematem trzeciego panelu. Uczestnicy spotkania zmierzą się m.in. z pytaniami, jak system produkcji żywności oparty o monokulturowe uprawy z użyciem chemicznych środków produkcji oraz chów klatkowy wspierany przez antybiotyki i hormony wzrostu wpływa na jakość żywności i w rezultacie na nasze zdrowie. Paneliści będą rozmawiać o wpływie stosowanych pestycydów na zdrowie konsumentów oraz na różnorodność biologiczną, której utrata osłabia odporność ekosystemów. Podejmą temat konieczności wdrożenia regularnych i szerokich badań medycznych wśród rolników, aby uzmysłowić skalę szkód, jakie dla nich i ich rodzin przynosi wykorzystywanie pestycydów. Nie zabraknie też praktycznych rozwiązań i odpowiedzi na pytania dotyczące przyszłości certyfikacji ekologicznych w gospodarstwach rolnych oraz roli, jaką odgrywa zrównoważony rozwój w kształtowaniu nowoczesnego rolnictwa.
WPROWADZENIE:
dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW
Profesor w Katedrze Ochrony Środowiska i Dendrologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, współzałożyciel Climate Action Network Central and Eastern Europe (CAN CEE) i Koalicji Klimatycznej
DEBATA MIĘDZY UCZESTNIKAMI PANELU
Lorem Ipsum
Lorem Ipsum
Wpływaj na przyszłość
Twój głos i pomysły mogą przyczynić się do kształtowania przyszłości Polski i naszej planety.
Spotkaj ekspertów
Poznasz najlepszych specjalistów z dziedziny ochrony przyrody i zmian klimatycznych.
Bądź częścią rozwiązania
Zyskasz możliwość zaproponowania konkretnych propozycji i działań, które przyczynią się do zrównoważonego rozwoju.
Zaplanuj przyszłość
Razem możemy sprowokować zmiany i wpłynąć na polityków, aby podjęli działania na rzecz ochrony przyrody i klimatu
Projekt finansowany ze środków budżetu państwa,
przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki
w ramach Programu „Nauka dla Społeczeństwa II”
Partnerzy
Patroni medialni
Miejsce Debaty
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie,
Centrum Edukacji Międzynarodowej, Kielnarowa 386A