Czy z buraków można zrobić muffinki? Czym jest spanakopita? Jak wygląda chlebek szpinakowy? – Medyczne Koło Naukowe Dietetyków „Eskulap” przygotowało propozycję dań pochodzących z różnych kuchni świata, które na co dzień rzadko występują w naszej diecie.
“Trwająca już od ponad roku pandemia COVID-19 mocno wszystkich zmęczyła i w znaczący sposób wpłynęła na zwyczaje żywieniowe większości z nas. Przejście na pracę i nauczanie w trybie zdalnym spowodowało, że mamy więcej okazji do spożywania posiłków w domu, lecz nie zawsze są one skomponowane w sposób zdrowy. W istotny sposób zredukowaliśmy swoją aktywność fizyczną, co sprzyja nadwadze i otyłości. W czasie pandemii możemy również narzekać na monotonię w diecie, gdyż restauracje pozostają zamknięte” – mówi prof. dr hab. n. med. Jan Gmiński, opiekun Medycznego Koła Naukowego Dietetyków “Eskalup”.
Członkowie Medycznego Koła Naukowego Dietetyków „Eskulap” funkcjonującego przy Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej WSIiZ wychodzą naprzeciw tym problemom. Studenci rozpoczęli realizację projektu pod nazwą „Dieta w czasie pandemii”, w ramach którego prezentują nietypowe przepisy kulinarne wraz z ich wykonaniem. Pierwsze oryginalne przepisy pomogą przygotować:
Kolejne filmiki z przepisami kulinarnymi będą publikowane na stronie Koła oraz na portalu YouTube.